Leszel a barátom?

MagikMe

MagikMe

Legyünk barátok!

2016. március 23. - MagikMe

 Kedves anyák, apák, nagymamák, nagypapák, nagybácsik, nagynénik, testvérek, akinek speciális gyerek van a családjában! Ez a bejegyzés most főleg nektek szól.

Talán hallottatok rólunk, talán nem, talán már rég követitek a munkásságunkat, akárhogyis, most szeretnénk röviden bemutatkozni, és elmondani, hogy min dolgozunk.

Mi, a MagikMe alapítói, olyan szülők vagyunk, akiknek van speciális és sima gyereke is, így pontosan látjuk, hogy milyen nehézségeket jelent a mindennapok során ez a felálllás. Sokfélét, és ebből sok nagyon alapvető szükségleteinkben okoz nehézséget. Tudjuk, hogy milyen az ellátórendszer, és hogy mennyien vannak emiatt lehetetlen helyzetben, tudjuk, hogy nehéz eligazodni a millió terápia és gyógymód labirintusában, és tudjuk, hogy milyen nehéz ebből kiszakadni, és néha, csak egy kicsit, átlagos életet élni.

Nekünk az a bánatunk, hogy szeretnénk játszótérre járni, de mivel nincsenek befogadó vagy akár akadálymentes játszóterek, ezt nem tehetjük meg.

img_6549.JPG

Ez valójában nem egy luxusprobléma, noha a szabad iskola és óvoda hozzáféréshez képest másodlagosnak tűnik. De! MINDEN gyereknek, köztük a spéci gyerekeknek és a testvéreiknek is alapvetően fontos az egészséges fejlődésükhöz, hogy szabadon játsszhassanak, sőt, hogy a többiekkel együtt játsszhassanak. A szülőknek pedig fontos, hogy ők is a közösség részei lehessenek, ne szigetelődjenek el, pusztán azért mert az élet dobott nekik egy ilyen feladatot. Az pedig, hogy megértésben és elfogadásban éljünk együtt, mindenkinek fontos, ennek megtanulását érdemes jó hamar elkezdeni, hogy a falak nemhogy leomoljanak, de lehetőség szerint fel se épüljenek.

Azon túl, hogy nekünk fontos, hogy részesei lehessünk a világnak, a világnak is fontos, hogy megtanuljon “bánni” velünk. Fontos, hogy a sima gyerekek lássák a speciális gyerekeket is maguk között, hogy kérdezzenek tőlük/tőlünk, alkalmazkodjanak hozzájuk, és végül barátkozzanak velük. Ők lesznek később azok a felnőttek, akik arról döntenek, hogy hogy bánjon a társadalom azokkal, akiknek nem olyan egyszerű az egyszerű. És a mi spéci gyerekeink lesznek azok a felnőttek, akiknek jobb lesz egy olyan világban élni, ahol nagyobb tere van az önállóságuknak és befogadóbb a körülöttük lévő világ. Ez morálisan, lekileg és anyagilag is megéri, rövid és hosszú távon egyaránt.

Ezt a jövőt építjük mi is. Olyan játszótéri eszközöket tervezünk, és olyan gyerkprogramokat szervezünk, ahol összehozzuk a sima és fordított gyerekeket, és a családjaikat. Nagyon nagy nyitottságot tapasztalunk a sima családok részéről, és szeretnénk, ha ti is tudnátok a programjainkról, és tudnátok, hogy hol vannak azok a terek, ahol már van legalább egy olyan játszótéri eszköz, amit mozgássérült gyerekek is tudnak használni a többiekkel együtt, közös játékban, akár a kerekesszékből kiszállva is.

img_6546.JPG

 Rajtunk is múlik, hogy hogy alakulnak a dolgok. Hogy kimegyünk-e egy olyan közegbe, ahol lehet, hogy fájó szívvel látjuk, hogy mások gyereke szaladgál, a miénk pedig mondjuk ülni se tud. És tényleg fáj, egy ideig, aztán ha látjuk, hogy boldog, mert részese a közös játéknak, akkor az mindent megér. Ők is csak sima gyerekek, akik szeretik, ha a többiek játszanak velük, és a banda tagjai lehetnek. Kérdéseket vagy csak nézéseket pedig kap az ember, ezekre lehet, és érdemes is felkészülni, felnőtt és gyereknyelven egyaránt.

Mehetünk többen együtt,vagy kérhetünk segítséget, ha ezt túl nehéznek érezzük. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy elmondjuk, hogy mi mit gondolunk. Lehetőség arra,  hogy akár mi kezdeményezzünk a kommunikációt, és segítsünk nekik kérdezni, megérteni, segíteni, barátkozni. Ez mindenkinek fontos és hasznos. Az ismeretlennel nehéz mit kezdeni, de ha bemutatjuk ezt az ismeretlent, falak dőlhetnek le. Egymást is segítjük ezzel, aki már ismeri például az én fiamat a játszótérről, lehet, hogy a te gyerekedhez sokkal könnyebben kapcsolódik, aki már tud pár dolgot tőled, lehet, hogy egy következő esetben úgy tud segítséget nyújtani vagy beszélgetést kezdeményezni, hogy az valakinek nagyon jól esik. A játszótér egy kockázatmentes közeg, itt nem mondhatja senki, hogy nem akarja, hogy a mi gyerekünk miatt maradjon le a tanulásban az ő gyereke. Itt épp ez az elmélet dőlhet meg, még mielőtt elhangozhatna. És nekünk is sokat számít, ha nem csak tornatermek matracainak szélén vagy orvosi várókban  üldögélünk, hanem olykor, csak úgy, kint lógunk a játszón, vagy közös családi játszódélelőttre megyünk, ahol tudjuk, hogy ránk és a különleges gyerekeinkre is gondolnak. Mi ebben szeretnénk bátorítani mindenkit, és erre szeretnénk lehetőséget adni.

2015. ősze óta az Auchan Magyarországnak hála öt budapest játszótéren találhatjátok meg a Pillangó nevű libikókánkat, amit ülni nem tudó mozgássérült gyerekek is együtt tudnak használni a többiekkel. Leteszteltük mi magunk is, valamint a Budapest Korai Fejlesztő és a Mozgásjavító ovisai is, működnek, és a gyerekek szeretnek rajtuk játszani! Itt a tavasz, mostmár bátran ajánljuk, télen mi se vittük túlzásba a használatukat.  Gyertek és használjátok ti is, olyan jó lenne, ha egyre többen lennénk mi is odakint, szem előtt, ettől tud megváltozni a világ hozzánk való viszonya.

A GE jóvoltából pedig hamarosan öt új helyszínen,(Újpest, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kisvárda, Hajdúböszörmény) avatunk újabb Pillangókat. Valamint hamarosan elkészül az emelt homokozónk, a Bucka is. És nem állunk meg, dolgozunk tovább azért, hogy a játszóterek város és országszerte egyre befogadóbbak legyenek.

A játszóterek pontos címeit itt találhatjátok! Gyertek játszani!!

Ha pedig van kedvetek fényképezkedjetek, osszátok meg velünk és másokkal, és biggyesszétek mellé: #pillangozunk és #leszelabaratom

img_6548.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://magikme.blog.hu/api/trackback/id/tr558521530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása